Down sendromlular hakkında çok bilgim ve tecrübem olmamasına rağmen, özel eğitimde öncelikle sabır gerektiğini çok net söyleyebilirim. diğer yorum yapan arkadaşlara olduğu gibi Diazem hocamızın söylediği genelleme yapılmamasına katılıyorum. Göreve ilk başladığım okul, özel eğitim okulu olarak açılan Anadolu yakasındaki ilk okuldu ve neredeyse tüm engel grupları bir aradaydı. Rain man filmide birkaç yıl önce gösterime girmiş ve büyük yankı uyandırmıştı. Tüm aileler okulun, eğitimin mucizeler yaratacağı düşüncesindeydi. Oysa böylesi olağanüstü sayılabilecek durumlar genellikle aysberger sendromunda görülebiliyor ve özellikle otizm çok geniş bir yelpaze.
Renkleri öğretirken çocuklara; iki rengi önüne koyuyor ve öncelikle kırmızıdan başlayarak hergün kırmızıyı vurgulayarak "bu kırmızı" diğer rengi göstererek hayır anlamında elimizi sallıyor ve "bu kırmızı değil" diyorduk. günlerce, aylarca, ve hatta bazen senelerce. rengi kavrayabilen bir çocuk diğer renge geçebiliyordu.
Bir çocuğumuz vardı öğretilebilir zihinsel engelli. Komutları alıyor, sıkılmazsa yada isteği birşeyse yerine getiriyor ama asla tek bir anlamlı kelime söylemiyordu. Yaklaşık ikinci senenin sonunda bir gün eve gitmek üzere tüm çocuklar servise bindirilirken bu çocuğumuz bir başka çocuğun tshirtünü çekti ve "bu kırmızı" dedi. Tüm tanık olanlar kulaklarımıza inanamadık önce, nasılda sevinmiştik. çocuğumuz da farketti yapabildiğini ellerini çırparak bağırmaya başladı. sonra ardarda kırmızı deyip durdu. kırmızıyı sadece kelime olarak değil, renk olarak da tanımıştı.
elbette aynı çalışmaları yaptığımız ama asla söyleyemeyen çocuklarımızda oldu ama mesleğimin ilk yıllarında verdiğimizin emeğin karşılığını görmek benim için büyük tecrübe oldu ve belki hayatın her zorluğunda olduğu gibi özel çocuklarımızda sabrın ve eğitimin ne denli önemli olduğu gerçeğini hiç aklımdan çıkarmadım.Şimdilerde kaynaştırma öğrencim olduğu zamanlarda devam ettiği rehabilitasyon merkezi ile sıkı bir işbirliğine giriyorum. Ortopedik, bedensel bir engel yoksa sınıfı çocuğa göre ayarlamıyorum ve adına uygun biçimde çocuğun topluma, bulunduğu ortama kaynaşıp uyum sağlayabilmesi için bireyselleştirilmiş eğitim planı olsa da mümkün olduğunca diğer çocuklarla aynı etkinlikleri yapıyoruz. rehabilitasyon merkezinde zaten birebir eğitimleri devam ediyor ancak bizim planımıza ayak uydurduklarında daha iyi sonuçlar alabiliyoruz. (tabii burda da genelleme yapılmamalı). kaynaştıma eğitimi öğretmenler için çok zor olsa da çocuğunun engelini kabul etmiş ve özel ilgi beklemeyen, gerçekten topluma uyum sağlaması için bu eğitimi isteyen velilerin çocukları için çok verimli.