Gönderen Konu: edebiyattan anlayan  (Okunma sayısı 2630 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Scorpion

• Acemi Kampanyacı
  • **
Ynt: edebiyattan anlayan
« Yanıtla #10 : 20 Şubat 2011, 13:42:46 »
Linkleri görmeye yetkiniz yok. Kayit olun veya giris yapin
Herhangi bir konu hakkında birbiri ile alâkalı kelimeleri herhangi bir düzene riâyet etmeden bir beyit ya da mısra’ içinde kullanmaktır.tenasübün anlamı . bu kelimedeki seslerle bi alakası olacağını düşünmüyorum. tenasüp birbirini cağrıstıracak sözlerin bi arada bulunması bildiğim kadarıyla. ve sanıyorum öğretmenin sordugu soru edebiyatla değil de dil bilgisiyle alakalı.

Tenasüp sanatı divan edebiyatında kullanıldığından ve bu kasidenin yazarı Divan şairi Nef'i olduğundan Tenasüp olduğunu düşünüyorum. Zaten zar zor anlamıştım üni'de bu tenasüpü ;D Ayrıca dil bilgisiyle alakalı bişey göremedim, olsa olsa yazım yanlışı olur diyecem bende ;D  Nef'i nin ölümüde çok trajediktir ya bak o aklıma geldi şimdi :S
Düşman isterseniz dostlarınızı geçmeye çalışınız. Dost isterseniz, bırakın dostlarınız sizi geçsin... La Rochefoucauld

Çevrimdışı Meraal

• Usta Kampanyacı
    • meralin dünyası
« Yanıtla #11 : 20 Şubat 2011, 14:16:12 »
Ben hala yazım hatası konusunda ısrarlıyım şimdi karıştırdım biraz kaynakları hepsinde ''Patişah'' olarak yazılıyor ama eğer incelediklerimin hepsi yazım hatası yapmışsa bilemem . Eğer bu şekilde yazılmışsa ses  ahengine uyması amacı ile harflerde değişim yapılıyo kasidelerde ama bunun adı tenasüp değil ..

Çevrimdışı ayse2121

• Deneyimli Kampanyacı
« Yanıtla #12 : 20 Şubat 2011, 14:23:24 »
bizim fakültede bi doç. var o da bu tarz sorular sorup duruyo. genelde kelimelerin orjinal halleriyle alakalı oluyo sordukları sanıyorum ki bu da ona benzer bi şey. yarın bi sorayım ben de bu soruyu

Çevrimdışı Smile

• Usta Kampanyacı
« Yanıtla #13 : 20 Şubat 2011, 17:01:54 »
Linkleri görmeye yetkiniz yok. Kayit olun veya giris yapin
Sultan Murad-ı kam-ran-efser-dih ü kişver-sitan
Hem padişeh hem Kahraman sahib-kıran-ı Cem-haşem

buradaki padişah neden padişeh olarak yazılmış?

e harfi ile asonans yapmak için kullanmış olabilir.

Çevrimdışı Kare

• Usta Kampanyacı
  • و
« Yanıtla #14 : 20 Şubat 2011, 17:20:16 »
eşim farsça bir kelime olduğunu çok uzun bir anlatımı olduğunu, kısaca padişahlar padişahı anlamında kullanıldığını söyledi
hayatta hep...
Kendi için istemediğini başkasına yapmadı
Küçük hataları görmezden geldi ama sabrı taştıysa tek seferde sildi
Lafa değil söyleyene baktı.